Recenzja NordVPN

9.8/10
Najlepsza sieć VPN dla każdego
Ostatnia aktualizacja 10 stycznia 2024 o 12:47 GMT

Czy NordVPN jest dobry? Odpowiedź kryje się za głębokim wgłębieniem się w każdą zaletę tego dostawcy. Dowiedz się wszystkiego o tej sieci VPN, czytając naszą szczegółową recenzję NordVPN.

Minimalna cena:
$3.09 / miesiąc
Dostępne aplikacje:
windows macos ios appletv android androidtv linux firetv chrome firefox edge
Współpracuje z:
kodi router
Uwaga: Linki partnerskie pomagają nam tworzyć dobry materiał. Dowiedz się więcej.

Liczne publikacje internetowe, marki, a nawet influencerzy twierdzą, że NordVPN jest najlepszą siecią VPN na rynku w 2024 roku. Reklamowane zalety obejmują ultraszybkie prędkości, nieprzeniknione zabezpieczenia, wyjątkową prywatność, bogate w funkcje aplikacje i wiele innych wyjątkowych korzyści.

Jednak dostawca nie jest bynajmniej doskonały. Krytycy wskazują na wady, takie jak limit 6 jednoczesnych połączeń i brak bezpłatnego planu. Co więcej, na niektórych urządzeniach może brakować niektórych funkcji.

Jak dobry jest naprawdę NordVPN? W tej recenzji NordVPN zbadamy niezliczone aspekty, które interesują każdego klienta. Omówimy takie tematy, jak szybkość połączenia, bezpieczeństwo, możliwości przesyłania strumieniowego, funkcje techniczne i inne istotne przypadki użycia.

Przegląd NordVPN

🏆 Ocena:⭐9.8/10
🖥️ Serwery:Ponad 6300 serwerów w 111 krajach
📺 Streaming: Netflix, HBO Max, Hulu, Disney+, BBC iPlayer, Amazon Prime Video i inne.
🔛 Torrenting:Tak
Wsparcie:Czat na żywo 24/7, e-mail
🛡️ Dzienniki:Niezależnie kontrolowana polityka braku logów
💵 Cena:Od $3.09/miesiąc
🏷️ Kupony:Kupon 74% ZNIŻKI na NordVPN
🆓 Darmowa wersja lub wersja próbna: 7-dniowy bezpłatny okres próbny (wymaga systemu Android)

NordVPN: zalety i wady

Co podoba się naszym ekspertom:Co nie podoba się naszym ekspertom:
✅ Doskonałe bezpieczeństwo
✅ Bezbłędne praktyki w zakresie prywatności
✅ Najszybsze prędkości
✅ Świetna lista serwerów (ponad 6300 serwerów w 111 krajach)
✅ Aplikacje dla systemów Windows, macOS, iOS, Android itp.
✅ Świetny projekt aplikacji i strony internetowej
✅ Uczciwa cena
✅ Niesamowite dla Netflixa
✅ Dobra do torrentów
✅ Świetna dla Chin i innych krajów objętych ograniczeniami
❌ Tylko 10 jednoczesnych połączeń

Jaka jest opcja Reddita dotycząca NordVPN w 2024 roku?

Ponieważ Reddit jest miejscem, w którym użytkownicy dzielą się swoimi problemami i recenzjami, postanowiliśmy zobaczyć, co mówią o NordVPN.

NordVPN ma jedną z największych baz użytkowników w porównaniu do wiodących dostawców VPN. W przeciwieństwie do innych sieci VPN oferujących dodatkowe funkcje w celu przyciągnięcia nowych klientów, NordVPN priorytetowo traktuje zaawansowane zabezpieczenia.

Pozostaje to prawdą, gdy przejrzysz recenzje NordVPN na Reddit. Wieloletni użytkownicy nie zgłaszają żadnych problemów z połączeniem lub wyciekiem adresu IP. Wyłącznik awaryjny dostawcy jest niezawodny. Tymczasem zastrzeżone protokoły NordLynx zapewniają dużą szybkość.

Jednym z problemów napotykanych przez użytkowników Reddit jest brak funkcji przekierowania portów. NordVPN twierdzi, że zdecydował się zrezygnować z wdrożenia tej funkcji ze względu na zagrożenia bezpieczeństwa. Dostawca twierdzi: Blokowanie dostępu do wszystkich portów z wyjątkiem tych, które są niezbędne dla funkcjonalności VPN, jest częścią sposobu, w jaki NordVPN zapewnia ci bezpieczeństwo.

reddit NordVPN review

Ponieważ większość serwerów jest współdzielona, poza dedykowanymi adresami IP, które są dostarczane oddzielnie od planu subskrypcji, dostawca nie może zagwarantować pełnego bezpieczeństwa dzięki funkcji przekierowania portów. Ale czy to oznacza, że NordVPN jest zły do torrentowania?

Chociaż funkcja przekierowania portów może pozwolić ci połączyć się z większą liczbą peerów, nie jest ona kluczowa. Zamiast tego NordVPN oferuje serwery P2P zoptymalizowane pod kątem torrentów. Serwery te, w połączeniu z zaawansowanym wyborem protokołów dostawcy, zwiększają twoje prędkości podczas pobierania lub wysyłania treści online. W rezultacie większość użytkowników nie potrzebuje funkcji przekierowania portów.

Ogólnie rzecz biorąc, wielu użytkowników Reddit zgadza się, że NordVPN jest jednym z najbezpieczniejszych dostawców VPN na rynku. Oferuje szeroki zakres funkcji, aby zaspokoić różne potrzeby i zapewnić kompleksową obsługę. Dostawca przedkłada jednak bezpieczeństwo nad inne korzyści i nie chce iść na kompromis.

Ceny: która subskrypcja NordVPN jest tego warta?

Typ planuKompletnyPlusStandard
Miesięcznie$14.99/miesiąc$13.99/miesiąc$12.99/miesiąc
1 rok$7.49/miesiąc$5.49/miesiąc$4.59/miesiąc
2 lata$5.99/miesiąc$3.99/miesiąc$3.09/miesiąc
KorzyściDodatkowe korzyści + 1 TB przestrzeni dyskowej w chmurze, usługa szyfrowania plikówStandardowe dodatki + menedżer haseł, skaner naruszeń danychUsługa VPN, ochrona przed złośliwym oprogramowaniem, tracker i bloker reklam

Wszystkie plany NordVPN oferują ten sam zestaw podstawowych funkcji (szyfrowanie AES-256, NordLynx, OpenVPN, ochronę przed wyciekiem DNS, wyłącznik awaryjny itp.) i umożliwiają do 6 jednoczesnych połączeń.

Plan Plus dodaje menedżera haseł NordPass i skaner naruszeń danych. W międzyczasie opcja Complete obejmuje również 1 TB zaszyfrowanej pamięci masowej w chmurze w postaci NordLocker.

Wspaniałą rzeczą w NordVPN jest to, że nie musisz zadowalać się domyślnymi cenami, jeśli wydają się one zbyt wysokie. Zamiast tego możesz przejrzeć niezliczone kody kuponów NordVPN, aby uzyskać imponujące rabaty nawet do 74%. Ponadto wiele ofert obejmuje dodatkowy czas subskrypcji bez dodatkowych kosztów.

NordVPN 2-year plan price review

NordVPN obsługuje wiele metod płatności, aby zaspokoić potrzeby klientów o różnych potrzebach i priorytetach. Możesz na przykład skorzystać z anonimowych metod płatności, aby ukryć swoją tożsamość podczas transakcji. Najbardziej oczywistą opcją są płatności kryptowalutowe za pośrednictwem pośrednika CoinGate.

Z drugiej strony NordVPN obsługuje również płatności gotówkowe w określonych sklepach detalicznych w USA, Wielkiej Brytanii, Kanadzie i Niemczech. Mówiąc dokładniej, dysk NordVPN znajdziesz w BestBuy, Walmart, Ebuyer, NewEgg, Euronics i innych.

Tymczasem większość ludzi wybierze konwencjonalne cyfrowe metody płatności. Możesz zapłacić dowolną główną kartą kredytową, debetową lub przedpłaconą. Ponadto możesz skorzystać z opcji innych firm, takich jak Google Pay, PayPal, Direct Debit, AmazonPay, Apple Pay, Sofort i Adyen.

Możesz wypróbować NordVPN bez ryzyka, korzystając z 30-dniowej gwarancji zwrotu pieniędzy. Kilka rzeczy, o których należy pamiętać, to fakt, że nie możesz uzyskać zwrotu pieniędzy z NordVPN, jeśli zapłaciłeś za pomocą kryptowalut, takich jak Bitcoin. Inną kwestią jest to, że zakupy dokonane za pośrednictwem Apple App Store mogą być zwrócone tylko przez ten sklep.

Ogólnie rzecz biorąc, koszt NordVPN może nie być najniższy na rynku VPN. Niemniej jednak, żadna inna usługa nie oferuje tak dobrego stosunku jakości do ceny, jak subskrypcja tego dostawcy.

Czy NordVPN ma darmową wersję?

Niestety, NordVPN nie zawiera całkowicie darmowej wersji. Warto jednak zauważyć, że niektóre funkcje, takie jak Meshnet, są dostępne za darmo. Co więcej, zainteresowani użytkownicy mogą uzyskać dostęp do wszystkich innych korzyści, korzystając z 7-dniowego bezpłatnego okresu próbnego NordVPN.

Oferta specjalna jest dostępna wyłącznie w Sklepie Google Play, co oznacza, że do jej uzyskania potrzebujesz urządzenia z systemem Android. Po złożeniu wniosku możesz przetestować usługę na dowolnym innym obsługiwanym urządzeniu.

Szybkość i wydajność

Średnia prędkość pobierania672 Mb/s
Liczba serwerówPonad 6300
Liczba krajówPonad 111
Dedykowane adresy IP79 $/rok, dostępne w USA, Niemczech, Wielkiej Brytanii, Holandii i Francji

Nasze najnowsze testy prędkości pokazują, że NordVPN jest najszybszą siecią VPN na rynku. Można to przypisać protokołowi tunelowania o nazwie NordLynx, zastrzeżonej wersji WireGuard, która poprawia szybkość i znane obawy dotyczące prywatności. Ale jak szybki jest dokładnie NordVPN?

Zaczęliśmy korzystać z naszego wewnętrznego narzędzia do testowania szybkości połączenia, aby zebrać długoterminowe dane w celu udzielenia odpowiedzi na to pytanie. Następnym krokiem było zainstalowanie NordVPN wraz z innymi dostawcami w Niemczech, Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych.

Następnie połączyliśmy się z serwerami VPN w tych krajach i codziennie sprawdzaliśmy prędkości. Wyniki mówią same za siebie – żadna z najlepszych usług VPN nie mogła dorównać wydajności NordVPN. Dla porównania, oto wyniki innych dostawców VPN z ostatnich 7 dni:

DostawcaŚrednia prędkość pobierania (7 dni)
NordVPN638 Mb/s
Surfshark VPN610 Mb/s
PrivateVPN248 Mb/s

14-dniowa średnia prędkość NordVPN

09.12 – 09.26 

Serwer USA
Prędkość pobierania248 Mb/s
Prędkość wysyłania229 Mb/s
Serwer w Wielkiej Brytanii
Prędkość pobierania561 Mb/s
Prędkość wysyłania470 Mb/s
Serwer w Niemczech
Prędkość pobierania691 Mb/s
Prędkość wysyłania648 Mb/s

Przetestowałem również szybkość połączenia z Netflixem i innymi usługami streamingowymi. Okazuje się, że jest to więcej niż wystarczające do oglądania w UHD (4K) bez buforowania. Oczywiście twoja lokalizacja, dostawca usług internetowych i sprzęt będą miały wpływ na wyniki, ale NordVPN jest zdecydowanie najlepszą opcją.

Jeśli nadal masz wątpliwości, sugeruję sprawdzenie wyników obszernego testu prędkości protokołów tunelowania NordVPN. Wyraźnie pokazują one, że NordLynx zwiększa wydajność o znaczny margines.

NordLynx vs IKEv2 vs OpenVPN

Co więcej, poprosili AV-TEST, niezależną firmę informatyczną, o zmierzenie prędkości 7 najlepszych usług VPN. Nic dziwnego, że NordVPN wyprzedził wszystkich konkurentów.

Wreszcie, NordVPN zaczął dodawać nowe serwery 10 Gbps na całym świecie, które dodatkowo poprawiają wydajność.

Bezpieczeństwo i prywatność

Nie ma wątpliwości, że NordVPN jest jedną z najbezpieczniejszych sieci VPN w 2023 roku. Wynika to z najnowocześniejszych funkcji bezpieczeństwa i prywatności, które są zawarte w każdym planie. Oto, co otrzymasz:

Co najważniejsze, jest na tyle bezpieczny, że jest preferowany przez wrażliwe grupy użytkowników, takie jak dziennikarze i działacze polityczni, a także tych, którzy chcą cieszyć się odblokowanymi treściami streamingowymi.

Być może widziałeś, że NordVPN doznał naruszenia bezpieczeństwa w 2019 roku, co rzekomo położyło plamę na jego wcześniej nieskazitelnej reputacji. Haker był w stanie włamać się do systemu centrum danych i złamać zabezpieczenia serwerów NordVPN. Jak się jednak okazało, incydent miał miejsce na jednym serwerze w Finlandii i nie było możliwe dotarcie z niego do żadnej krytycznej infrastruktury. NordVPN wyłączył zaatakowany serwer i przestał korzystać z fińskiego centrum danych w następstwie tego zdarzenia.

Firma włożyła poważny wysiłek w zwiększenie bezpieczeństwa wszystkich serwerów, ogłaszając program bug bounty. Podpisała również partnerstwo z VerSprite, znaną firmą konsultingową zajmującą się cyberbezpieczeństwem, w zakresie oceny ryzyka dostawców, kompleksowych testów penetracyjnych i badania obsługi włamań.

Szyfrowanie

NordVPN wyposażony jest w szyfrowanie AES-256, którego banki i instytucje rządowe używają do ochrony krytycznych informacji. Jest to niezwykle silny szyfr – w rzeczywistości tak silny, że haker próbujący złamać go siłą potrzebowałby miliardów lat, aby go złamać.

Co więcej, NordVPN podnosi poprzeczkę dzięki funkcji skrótu SHA-512. Większość konkurentów nadal używa SHA-256, który jest krótszy i mniej złożony. Z drugiej strony NordVPN wykorzystuje osiem 64-bitowych słów do kodowania twoich poświadczeń w porównaniu do ośmiu 32-bitowych słów. Znacznie zwiększa to liczbę możliwych kombinacji, utrudniając ich złamanie.

Protokoły tunelowania

NordVPN obsługuje następujące protokoły tunelowania:

  • NordLynx (WireGuard)
  • OpenVPN (TCP i UDP)

NordVPN oferuje własny protokół tunelowania NordLynx na głównych platformach. Jest to zastrzeżona wersja protokołu WireGuard nowej generacji, która zapewnia niesamowite prędkości i jeszcze lepsze bezpieczeństwo. Obecnie NordLynx jest najlepszą opcją spośród wszystkich trzech.

OpenVPN to niezawodny i sprawdzony wybór, który występuje w dwóch wersjach. TCP jest bezpieczniejszy i stabilniejszy, podczas gdy UDP zapewnia lepsze prędkości. Jednak w porównaniu z NordLynx wciąż pozostaje daleko w tyle. Dlatego też powinieneś używać OpenVPN tylko wtedy, gdy nie ma lepszej alternatywy.

Wyłącznik awaryjny NordVPN

Wyłącznik awaryjny pomaga zachować bezpieczeństwo, odcinając połączenie internetowe, jeśli VPN przestanie działać. W ten sposób twój rzeczywisty adres IP nie zostanie przypadkowo ujawniony osobom trzecim.

Jednak wyłącznik awaryjny aplikacji odłączy tylko niektóre aplikacje w przypadku awarii VPN. Na przykład, jeśli korzystasz z jednej przeglądarki do bankowości internetowej, połączenie zostanie przerwane, ale nadal będziesz mógł przeglądać i oglądać YouTube na drugiej bez VPN.

NordVPN oferuje nie tylko standardowy wyłącznik awaryjny internetu, ale także wyłącznik awaryjny aplikacji. Wyłączniki awaryjne nie są domyślnie włączone. Aby to zrobić, musisz kliknąć małe koło zębate Ustawienia w lewym dolnym rogu.

NordVPN two kill switches example

Możesz włączyć jeden lub oba wyłączniki awaryjne. W przypadku wyłącznika awaryjnego aplikacji musisz dodać aplikacje, które będą z niego korzystać, takie jak klient torrentowy lub dowolna aplikacja mobilna usługi przesyłania strumieniowego.

Należy zauważyć, że wyłącznik awaryjny działa inaczej na platformach Android i iOS. Ten pierwszy ma natywną, zawsze włączoną funkcję VPN, która jest zasadniczo wyłącznikiem awaryjnym NordVPN dla urządzeń mobilnych. Ten drugi działa w ten sam sposób, ale nie możesz go przełączyć. Z drugiej strony, nawet niektóre znane sieci VPN w ogóle nie oferują wyłącznika awaryjnego dla systemu iOS.

Testy wykazały, że wyłączniki awaryjne NordVPN są skuteczne za każdym razem. Gdy kilkakrotnie próbowałem przerwać połączenie VPN, natychmiast zamykało ono ruch internetowy lub aplikację.

Ochrona przed wyciekiem adresów IP i DNS

NordVPN posiada ochronę przed wyciekiem IP i DNS. Oznacza to, że twoja tożsamość nie wycieknie przez twój adres IP, a twoje działania online nie zostaną ujawnione przez twoje żądania DNS.

Oczywiście jedynym sposobem na upewnienie się jest przeprowadzenie testów DNS i IP leak. Dlatego połączyłem się z francuskim serwerem i przydzielono mi adres IP 185.128.25.222. Następnie sprawdziłem, czy nasz adres IP lub zapytania DNS wyciekają – oto wyniki na ipleak.net:

nordvpn no ip leak example

  • Adres IP: 185.128.25.222
  • Lokalizacja: Francja – Paryż

Jest to adres IP nadany przez NordVPN, co oznacza, że nie ma wycieku IP.

nordvpn no dns leak example

  • Adres DNS: 185.128.25.221
  • Lokalizacja: Francja – Paryż

Jest to adres IP serwera DNS NordVPN w Paryżu we Francji. Jak widzisz, oba adresy IP są połączone. Oznacza to, że nie ma wycieków DNS.

Ochrona przed zagrożeniami

Ochrona przed zagrożeniami to najnowszy zestaw funkcji NordVPN, który zastąpił CyberSec. Wersja Lite jest dostępna na iOS, Androida i rozszerzenia przeglądarki. Tymczasem urządzenia z systemem Windows i Mac mogą w pełni korzystać z tej funkcji. Oferuje ona ochronę przed reklamami, złośliwym oprogramowaniem i modułami śledzącymi. Co najważniejsze, działa nawet wtedy, gdy jesteś odłączony od serwera VPN.

NordVPN Threat Protection menu

Funkcja jest podzielona na dwie części w celu omówienia konkretnych frontów cyberbezpieczeństwa.

  • Ochrona sieci. Ta kategoria obejmuje blokowanie złośliwego oprogramowania, blokowanie reklam, blokowanie śledzenia stron internetowych i przycinanie adresów URL. Funkcje te są oczywiste i można je włączać lub wyłączać indywidualnie, aby dostosować je do potrzeb klienta.
  • Ochrona plików. Druga strona ochrony przed zagrożeniami zapewnia, że złośliwe pliki nie dostaną się na twoje urządzenie poprzez pobrane pliki. Możesz także włączyć ochronę opartą na chmurze, aby wysyłać wyjątkowo podejrzane pliki do dalszej analizy. Ten atut dotyczy tylko plików wykonywalnych, aby twoja prywatność pozostała nienaruszona.

Jak możesz sobie wyobrazić, wersja Lite nie jest tak solidna jak pełnoprawna wersja i ma pewne wady. Na przykład działa poprzez filtrowanie DNS i jest aktywna tylko wtedy, gdy jesteś podłączony do tunelu VPN.

Jurysdykcja przyjazna dla prywatności

NordVPN jest własnością Nordvpn s.a. – firmy z siedzibą w przyjaznej dla prywatności Panamie, kraju, który nie nakłada przepisów dotyczących przechowywania danych. Ma to kluczowe znaczenie, ponieważ firmy VPN działają zgodnie z prawem kraju, w którym mają siedzibę i muszą współpracować z wydanymi żądaniami rządowymi.

Panama nie należy również do żadnych dalekosiężnych sojuszy wywiadowczych, takich jak globalny Sojusz Pięciu Oczu. Pozwala to NordVPN na prowadzenie uczciwej polityki braku logów, co oznacza, że wiedzą bardzo niewiele o tobie i twojej aktywności w internecie.

Nawet jeśli NordVPN otrzyma żądanie informacji od organów ścigania, lokalnych lub międzynarodowych, użytkownicy dowiedzą się o tym za pośrednictwem kanarka nakazów w czasie rzeczywistym. Znajduje się on na dole strony Security Efforts i wskazuje, czy dostawca otrzymał jakiekolwiek listy bezpieczeństwa narodowego, nakazy kneblowania lub nakazy od jakiejkolwiek organizacji rządowej.

Niezależnie kontrolowana polityka braku logów

Ta sieć VPN ma jednoznaczną politykę prywatności, pokazującą zaangażowanie dostawcy w nieprowadzenie dzienników swoich użytkowników:

Nord gwarantuje ścisłą politykę braku logów dla usług NordVPN, co oznacza, że twoja aktywność internetowa podczas korzystania z usług NordVPN nie jest monitorowana, rejestrowana, zapisywana ani przekazywana stronom trzecim. Nie przechowujemy wykorzystanej przepustowości, dzienników ruchu, adresów IP ani danych przeglądania. Od momentu, gdy użytkownik NordVPN połączy się z jednym z naszych serwerów VPN, jego dane internetowe zostaną zaszyfrowane.

NordVPN idzie jednak o krok dalej niż ktokolwiek inny na rynku. Ponieważ użytkownicy nie mogą zobaczyć, co dzieje się za zamkniętymi drzwiami, NordVPN postanowił udowodnić swoją politykę braku logów i zamówił niezależny audyt.

Znana na całym świecie firma księgowa PricewaterhouseCoopers AG Switzerland (PwC) przeprowadziła audyt i nie znalazła żadnych rozbieżności między polityką braku logów a tym, co firma robi w praktyce. W rezultacie NordVPN jest jedną z niewielu usług z niezależnie audytowaną polityką braku logów.

W 2020 roku NordVPN powtórzył audyt, rozszerzając jego zakres. Obejmował on wywiady z pracownikami, kontrole dzienników technicznych i nie tylko. Przetestowano również specjalne typy serwerów, w tym Obfuscated, P2P i Double VPN. Mimo to PwC doszło do tego samego wniosku – ich twierdzeniom o braku logów nie można ufać w żaden sposób, w żadnym kształcie ani formie.

W 2022 roku NordVPN zaprosił Deloitte do przeprowadzenia trzeciego audytu. Ponownie firma przeprowadziła wywiady i inspekcje struktury wraz z testami niektórych funkcji, takich jak zaciemnione serwery. I po raz trzeci twierdzenia NordVPN o braku logów okazały się prawdziwe.

Certyfikacja ioXt

Aplikacje mobilne NordVPN na Androida i iPhone’a posiadają certyfikaty ioXt. Aplikacje te musiały przejść drobiazgowe kontrole bezpieczeństwa i prywatności, aby były zgodne ze sztywnymi standardami. Okazuje się, że NordVPN udało się uzyskać najlepszy możliwy wynik w takich kategoriach jak Sprawdzona kryptografia, Zabezpieczone interfejsy i Zweryfikowane oprogramowanie.

NordVPN ioxt certification results

Certyfikat ioXt gwarantuje, że NordVPN utrzymuje i aktualizuje swoje oprogramowanie, stosuje politykę poprawek i prowadzi program bug bounty. Ponadto aplikacje na iOS i Androida zabezpieczają adres IP użytkownika, nie rejestrują poufnych danych, egzekwują solidną politykę haseł po stronie serwera i wykrywają ataki polegające na zgadywaniu poświadczeń.

Podobnie jak w przypadku implementacji protokołu WireGuard, NordVPN po raz kolejny jest pionierem w dziedzinie bezpieczeństwa internetowego. Dlatego jego użytkownicy mogą oczekiwać korzyści z najnowszych technologii i rozwiązań w branży.

Inne cechy techniczne

Lista funkcji bezpieczeństwa w pakiecie NordVPN jest imponująca:

  • Podwójna sieć VPN (multi-hop)
  • Ukryte serwery (Stealth VPN)
  • Monitor ciemnej sieci
  • Niewidoczność w sieci LAN
  • Onion over VPN (integracja z siecią Tor dla jeszcze lepszego szyfrowania i przekierowywania ruchu)
  • Dzielone tunelowanie (Windows, Android, Android TV)
  • Darmowy serwer proxy SOCKS5
  • Meshnet

Zaspokajając znaczące potrzeby ludzi w zakresie bezpieczeństwa i prywatności w sytuacjach o wysokiej stawce (pomyśl o dysydentach w reżimach totalitarnych), usługa ta stanowi odpowiedź na każdy codzienny problem. Niezależnie od tego, czy chodzi o anonimowe torrentowanie, czy bezpieczne korzystanie z publicznej sieci Wi-Fi, te funkcje zapewnią ci ochronę.

NordVPN feature bar

Double VPN, znany również jako multi-hop, to funkcja, która pozwala łączyć się nie z jednym, ale z dwoma serwerami VPN. W rezultacie twój ruch jest szyfrowany dwukrotnie, co zapewnia jeszcze większe bezpieczeństwo i prywatność. Działa ona jednak tylko z protokołem OpenVPN i znacząco wpływa na wydajność.

Ukryte serwery lub Stealth VPN to funkcja przeznaczona dla krajów o ograniczonym dostępie do internetu. Wiele z nich wykrywa ruch VPN za pomocą głębokiej inspekcji pakietów (DPI) i od razu go blokuje. Po włączeniu Obfuscated servers możesz nawet ominąć Great Firewall of China.

Monitor ciemnej sieci to niezbędna funkcja dla każdego internauty. Sprawdza, czy twój adres e-mail powiązany z kontem logowania NordVPN trafił do bazy danych z wyciekami danych. Jeśli tak się stanie, otrzymasz powiadomienie w aplikacji. W takim przypadku powinieneś natychmiast zmienić hasło do zagrożonego konta, którym może być wszystko, od loginu do Facebooka po skrzynkę pocztową.

Niewidoczność w sieci LAN jest korzystna, gdy nie chcesz, aby twoje urządzenie było widoczne w sieci lokalnej. Nie ma to większego sensu, gdy jesteś w domu, ale włączenie jej podczas korzystania z publicznej sieci Wi-Fi jest dobrym pomysłem. Jeśli nie jesteś widoczny w sieci LAN, złośliwym aktorom znacznie trudniej jest uzyskać dostęp do twojego urządzenia.

Onion over VPN lub Tor over VPN to tryb połączenia, w którym łączysz NordVPN z siecią Tor. Najpierw nawiązujesz połączenie VPN, a następnie uruchamiasz przeglądarkę Tor, która dalej wysyła ruch przez wiele węzłów. W ten sposób niezwykle trudno jest cię wyśledzić, chociaż znacznie zmniejsza to również szybkość połączenia.

Dzielone tunelowanie to świetna funkcja, gdy chcesz chronić tylko niektóre części połączenia. Na przykład, możesz włączyć dzielone tunelowanie do torrentowania i strumieniowania filmów bez ochrony VPN.

SOCKS5 proxy to alternatywa dla połączenia VPN dla klientów torrent i przeglądarek internetowych. Wykorzystuje proxy do maskowania twojego adresu IP podczas określonych działań związanych z aplikacją, którą konfigurujesz za pomocą proxy. Brakuje mu jednak bardzo potrzebnego szyfrowania standardowego połączenia VPN.

Meshnet pozwala łączyć się z urządzeniami bezpośrednio przez zaszyfrowane prywatne tunele i jest przydatna do wielu rzeczy, od łatwego udostępniania plików po gry. Możesz także użyć routingu ruchu internetowego, aby uzyskać dostęp do sieci pod innym adresem IP urządzenia. Ponadto funkcja NordVPN Meshnet jest obsługiwana przez NordLynx, co zapewnia najwyższy poziom bezpieczeństwa.

NordLynx – bezpieczna implementacja WireGuard

NordVPN ogłosił swój zastrzeżony protokół NordLynx pod koniec lipca 2019 r., stając się pierwszą dużą siecią VPN, która wdrożyła WireGuard. WireGuard to superbezpieczny protokół tunelowania o znacznych korzyściach w zakresie wydajności w porównaniu z innymi protokołami. W kwietniu 2020 r. NordLynx stał się dostępny w systemach Windows, macOS, Linux, Android i iOS.

Aby umożliwić NordLynx, musieli rozwiązać kwestię prywatności:

[WireGuard] nie może dynamicznie przypisywać adresów IP wszystkim osobom podłączonym do serwera. Dlatego serwer musi zawierać lokalną statyczną tabelę adresów IP, aby wiedzieć, skąd podróżują pakiety internetowe i do kogo powinny wrócić. Oznacza to, że prawdziwy adres IP użytkownika musi być powiązany z wewnętrznym adresem IP przypisanym przez VPN.

NordLynx rozwiązuje ten problem WireGuard, opracowując system podwójnego NAT (Native Address Translation), umożliwiając VPN nawiązanie bezpiecznego połączenia bez rejestrowania jakichkolwiek danych umożliwiających identyfikację.

Pomijając kwestie bezpieczeństwa i prywatności, NordLynx zapewnia znacznie lepsze prędkości niż protokoły tunelowania OpenVPN lub IKEv2. NordVPN przeprowadził ponad 8 000 testów według czterech różnych scenariuszy, aby potwierdzić wyniki. Nasz test prędkości dodatkowo potwierdza, że NordLynx jest najlepszym protokołem.

Inne produkty Nord Security

Produkt Nord SecurityCo to robi?
NordLayerVPN do celów biznesowych
NordPassMenedżer haseł
NordLockerSzyfrowane przechowywanie
NordWLZestaw narzędzi do tworzenia sieci VPN

Jeśli chcesz zachować bezpieczeństwo w internecie, korzystanie tylko z VPN nie wystarczy. Mimo że NordVPN szyfruje twój ruch i ukrywa twój prawdziwy adres IP, istnieje wiele innych sposobów, w jakie osoby trzecie mogą manipulować twoimi danymi. Z tego powodu Nord Security oferuje usługi NordLayer, NordPass, NordLocker i NordWL.

W październiku 2021 r. Nord Security przejął Atlas VPN, usługę na poziomie podstawowym typu freemium. W lutym 2022 r. firma ogłosiła fuzję ze znaną siecią Surfshark VPN. Wraz z NordVPN produkty te zajmują obecnie znaczną część rynku VPN.

Zajrzyj w przyszłość z NordLabs

Jako jedna z wiodących marek zabezpieczeń wirtualnych na świecie, Nord Security poszerza swoje horyzonty dzięki NordLabs. Po pierwsze, otwiera to szerszą przestrzeń dla zespołu inżynierów i programistów NordVPN do eksperymentowania z nowymi pomysłami i nowymi technologiami. Jeśli chodzi o użytkowników, jest to zasadniczo platforma wczesnego dostępu do testowania eksperymentalnych produktów i innowacji.

NordLabs first projects: Project Sonar and Project Pixray

Pierwsze dwa projekty – Sonar i Pixray – zostały uruchomione we wrześniu 2023 roku i są ukierunkowane na nowoczesne implementacje sztucznej inteligencji. Każdy użytkownik NordVPN może dołączyć do listy oczekujących, aby przyjrzeć się i wypróbować najnowsze osiągnięcia w dziedzinie bezpieczeństwa cyfrowego.

Serwery NordVPN

NordVPN posiada obecnie ponad 6300 serwerów w ponad 111 krajach. Większość z nich znajduje się w Ameryce Północnej i Europie, ale znajdziesz też wiele opcji na innych kontynentach.

LokalizacjaLiczba krajówSerwery
AmerykaPonad 5Ponad 2 500
EuropaPonad 35Ponad 2 200
Afryka, Bliski Wschód i IndiePonad 5Ponad 100
Azja i PacyfikPonad 10Ponad 600

Wszystkie serwery NordVPN są fizyczne. Oznacza to, że sprzęt znajduje się w kraju, z którym chcesz się połączyć. Natomiast serwery wirtualne mogą znajdować się w dowolnym miejscu i mieć różne konfiguracje adresów IP.

Kolejnym istotnym aspektem jest to, że cała flota serwerów NordVPN korzysta wyłącznie z pamięci RAM, co oznacza, że dyski twarde nie są używane do przechowywania danych. Po ponownym uruchomieniu lub wyłączeniu serwera wszystkie dane są natychmiast usuwane. Technologia ta znacznie zmniejsza ryzyko ingerencji w dane użytkowników w centrach danych.

NordVPN zmienia również serwery 1 Gbps na nowe 10 Gbps. Obecnie ponad 20% floty serwerów korzysta z 10 Gbps, dostępnych w USA (Nowym Jorku, Seattle, Miami, Atlancie), Wielkiej Brytanii (Londynie) i Japonii (Tokio). Nowe lokalizacje są dodawane co drugi tydzień, więc dostawca ten będzie gotowy do obsługi zwiększonego ruchu wraz z nadejściem 5G.

Wreszcie, NordVPN rozszerza zakres własnych serwerów. Zewnętrzne centra danych zajmują się flotą serwerów VPN przez większość czasu, ale wiąże się to z własnym ryzykiem. W 2018 roku jeden z serwerów NordVPN w centrum kolokacyjnym został naruszony. Nie zawierał on żadnych cennych danych, ale wydarzenie to skłoniło dostawcę do poszukiwania bezpieczniejszego rozwiązania.

Serwery specjalne

Oprócz tych standardowych, istnieją również serwery specjalistyczne zoptymalizowane pod kątem konkretnych potrzeb użytkowników. NordVPN pozwala ci wybierać spośród:

  • Dedykowane serwery IP – dla użytkowników, którzy wykupili dedykowany adres IP
  • Podwójne serwery VPN – dla fanów multi-hopów, którzy chcą wysyłać swoje połączenie przez dwa serwery, aby uzyskać podwójne szyfrowanie i dodatkowe bezpieczeństwo.
  • Ukryte serwery – gdy jesteś w kraju z ograniczonym dostępem do internetu
  • Serwery Onion over VPN – gdy chcesz połączyć VPN z siecią Tor
  • Serwery P2P – zoptymalizowane pod kątem torrentów, bez limitów przepustowości i bez ograniczania przepustowości przez dostawców usług internetowych

Nie wszystkie typy serwerów są dostępne w każdym kraju, więc powinieneś sprawdzić najnowsze aktualizacje zasięgu na ich stronie internetowej.

Jak działa NordVPN?

NordVPN to łatwe w użyciu rozwiązanie VPN, niezależnie od twoich umiejętności technicznych. Nic dziwnego, że usługa jest dobrze odbierana przez miliony użytkowników na całym świecie. Łatwość obsługi można przypisać potężnej i wygodnej aplikacji usługi, która przez lata została usprawniona niemal do perfekcji.

Najpierw jednak musisz pobrać i zainstalować NordVPN na swoim urządzeniu, zanim skorzystasz z jego niezliczonych zalet. Oto krótki przewodnik, który pomoże ci zacząć.

Jak zainstalować NordVPN

Proces pobierania i instalacji NordVPN zależy od kilku czynników. Mianowicie, twojego urządzenia i jego systemu operacyjnego. Na szczęście różnice nie są drastyczne i można je podsumować w jednym przewodniku.

  1. Przejdź do oficjalnej strony NordVPN, aby pobrać aplikację dla swojego systemu operacyjnego. Alternatywnie, odwiedź sklep z aplikacjami na swoim urządzeniu (np. Google Play, Apple, Microsoft) i wyszukaj tam NordVPN (pamiętaj, że możesz napotkać oszustów)
  2. Wybierz preferowany plan subskrypcji, jeśli jesteś nowym klientem. Nie martw się o zobowiązania, ponieważ możesz łatwo uzyskać zwrot pieniędzy w ciągu pierwszego miesiąca, dzięki 30-dniowej gwarancji zwrotu pieniędzy
  3. Wprowadź wszystkie niezbędne dane konta, takie jak adres e-mail i metoda płatności.
  4. Pobierz oprogramowanie NordVPN odpowiednie dla twojego urządzenia
  5. Postępuj zgodnie z procesem instalacji i w razie potrzeby dokonaj regulacji
  6. Otwórz NordVPN, zaloguj się i połącz się z serwerem, aby uzyskać żelazną ochronę online!

Jak korzystać z NordVPN

Możesz łatwo nawiązać połączenie VPN w aplikacji NordVPN za pomocą przycisku Quick Connect. Szybko wybierze on optymalny serwer w pobliżu Twojej lokalizacji, aby zapewnić maksymalną prędkość. Możesz też skorzystać z mapy świata lub paska wyszukiwania, aby znaleźć konkretny kraj.

Z drugiej strony, powinieneś najpierw rozważyć przejrzenie i dostosowanie ustawień. Proces ten obejmuje włączenie wyłącznika awaryjnego, wybranie protokołu tunelowania, dostosowanie preferencji automatycznego łączenia i innych krytycznych szczegółów w celu uzyskania najlepszych wrażeń.

Wykonaj poniższe kroki, aby skonfigurować najbardziej wszechstronną wersję NordVPN.

  1. Otwórz aplikację NordVPN
  2. Odwiedź menu ustawień (zwykle wyświetlane jako ikona koła zębatego).
  3. Na karcie Ogólne zezwól aplikacji na uruchamianie się przy starcie, aby korzystać z jej zalet zaraz po uruchomieniu urządzenia.
  4. W zakładce Połączenie wybierz NordLynx jako domyślny protokół VPN. Sugerujemy również włączenie automatycznego łączenia w sieciach Wi-Fi
  5. Włącz internetowy wyłącznik awaryjny. Rozważ włączenie wyłącznika awaryjnego na poziomie aplikacji jako dodatkowego środka ostrożności
  6. Wróć do menu głównego, połącz się z serwerem i ciesz się bezpiecznym internetem!

Czy NordVPN nadaje się do streamowania?

NordVPN to najlepsza sieć VPN do przesyłania strumieniowego. Odblokowuje wiele usług z całego świata i zapewnia doskonałe prędkości. Oznacza to, że będziesz mógł oglądać swoje ulubione programy telewizyjne i filmy w UHD (4K) bez buforowania. Oto lista platform treści dostępnych z NordVPN w 2022 roku z dowolnego miejsca:

Usługa przesyłania strumieniowegoStatus
Netflix
BBC iPlayer
Hulu
Amazon Prime Video
Disney+
Max
Apple TV+
YouTube TV

Co więcej, NordVPN ma aplikacje dla Android TV i Amazon Fire TV Stick, jeśli chcesz oglądać swoje ulubione filmy lub programy na dużym ekranie. A jeśli skonfigurujesz go na routerze, możesz korzystać z jego możliwości odblokowywania na szerokiej gamie inteligentnych telewizorów, konsol do gier i urządzeń do przesyłania strumieniowego, takich jak Roku.

Warto wspomnieć, że aplikacja NordVPN zawiera SmartPlay, który jest połączeniem Smart DNS i połączenia VPN, aby zapewnić niezawodny dostęp do zagranicznych treści. Krótko mówiąc, pozwala to usłudze ominąć blokowanie IP i DNS jednocześnie, aby ograniczyć blokowanie geograficzne. Ponadto możesz włączyć zwykły Smart DNS, aby odblokować kino na różnych urządzeniach bez obsługi aplikacji VPN.

Oto kilka serwisów streamingowych, do których możesz uzyskać globalny dostęp dzięki NordVPN:

Odblokuj Netflixa za pomocą NordVPN

Krótko mówiąc, NordVPN to najlepsza sieć VPN dla Netflixa. Sieć wielokrotnie udowodniła swoją skuteczność w odblokowywaniu Netflix US z dowolnego miejsca. Netflix był dostępny na każdym serwerze w USA, który wypróbowałem w moich testach – to dość oszałamiające osiągnięcie.

NordVPN unblocks Squid Game on Netflix

Sytuacja wyglądała równie dobrze w innych popularnych lokalizacjach. Udało mi się uzyskać dostęp do bibliotek Netflix w Japonii, Wielkiej Brytanii, Kanadzie, Australii i Holandii. Kilka serwerów, które wypróbowałem, było zablokowanych, ale zawsze było więcej w tym samym kraju, które działały.

Odblokuj Maxa z NordVPN

NordVPN również nie zawodzi jako doskonała sieć VPN dla Max. Dostęp do usługi streamingowej dostępnej wyłącznie w Stanach Zjednoczonych okazał się jednak początkowo nieco trudny, ponieważ nie wszystkie serwery mogły ją odblokować. Tak więc, jeśli chcesz oglądać treści tylko w Stanach Zjednoczonych, być może będziesz musiał nad tym popracować, chyba że będziesz miał szczęście przy pierwszej próbie.

Max unblocked with NordVPN

 Wcześniej HBO Max było również dostępne w innych regionach, takich jak Brazylia i Europa, a NordVPN nie miał problemu z odblokowaniem tych wersji. Jednak odnowiona usługa Max jest ponownie dostępna wyłącznie w Stanach Zjednoczonych, pozostawiając klientom ograniczony wybór. Nie musisz się jednak martwić, ponieważ usługa ma dotrzeć do szerszej publiczności w nadchodzących latach.

Odblokuj Hulu za pomocą NordVPN

NordVPN jest również idealną siecią VPN dla Hulumogłem z łatwością uzyskać do niego dostęp bez względu na to, z którym serwerem w USA się połączyłem (a wypróbowałem tuzin). Całe doświadczenie było wyjątkowo płynne i nie miałem żadnych typowych problemów ze streamowaniem, takich jak ciągłe buforowanie lub nagłe spadki jakości.

unblocked hulu with NordVPN

Jeśli chcesz zagłębić się w obszerną bibliotekę Hulu poza Stanami Zjednoczonymi, NordVPN to najlepszy wybór. O ile twoja sieć internetowa nie jest całkiem dobra, powinieneś być w stanie oglądać wszystko w wyraźnej rozdzielczości 1080p.

Czy NordVPN odblokowuje Disney+, BBC iPlayer i inne platformy?

Oprócz Netflix, NordVPN odblokowuje również Disney+, BBC iPlayer, Amazon Prime Video i wiele innych witryn streamingowych. Kanały telewizyjne online również nie są niedostępne, zwłaszcza amerykańskie, ponieważ NBC, CBS, ESPN, YouTube TV i wiele innych staje się dostępnych za pomocą kilku kliknięć.

Best VPN for BBC iPlayer NordVPN

Czas buforowania zależy głównie od odległości od serwera VPN. Ale jeśli masz przyzwoite połączenie internetowe, oglądanie w HD lub 4K jest całkowicie możliwe. Niezależnie od tego, czy oglądałem niektóre programy na iPlayer, czy najnowszy mecz NBA na ESPN, opóźnienia nigdy nie przeszkadzały mi w oglądaniu.

Ponownie, jeśli nie uda ci się odblokować konkretnej platformy, wypróbuj najpierw kilka innych serwerów. NordVPN jest bezkonkurencyjny, jeśli chodzi o streaming w domu i w podróży.

Czy NordVPN jest bezpieczny dla torrentów?

NordVPN to najlepsza sieć VPN do torrentów. Posiada nawet serwery zoptymalizowane pod kątem P2P w ponad 50 krajach, wraz z wiodącym w branży szyfrowaniem i nieograniczoną przepustowością. Dzięki NordLynx, zastrzeżonemu protokołowi tunelowania WireGuard, będziesz cieszyć się najlepszymi możliwymi prędkościami udostępniania P2P, które pomogą ci ukończyć wszystkie pobierane pliki w mgnieniu oka!

NordVPN dedicated P2P servers

Jak wiesz, torrentowanie i korzystanie z aplikacji streamingowych opartych na P2P (takich jak Stremio) może być ryzykowne ze względu na naruszenie praw autorskich. Na szczęście NordVPN spełnia wszystkie kryteria bycia siecią VPN zapewniającą prywatność torrentów. Posiada niezależnie kontrolowaną politykę zerowych logów, brak wycieków i niezawodny wyłącznik awaryjny, który działa na poziomie aplikacji lub połączenia (po prostu nie zapomnij go włączyć!).

Kolejnym kluczowym aspektem, który odróżnia NordVPN od innych dostawców, jest to, że nie nakłada ograniczeń ruchu P2P w lokalizacjach serwerów, w których torrentowanie jest nielegalne. Oznacza to, że NordVPN gwarantuje doskonałe prędkości połączeń i bezpieczeństwo w regionach znanych z nakładania kar na torrentowiczów.

Recenzja wideo NordVPN

Chcesz dowiedzieć się więcej o NordVPN? Obejrzyj niektóre z naszych filmów o najlepszym narzędziu cyberbezpieczeństwa w 2023 roku, klikając poniższe linki!

How to Use NordVPN in 2023 - NordVPN Tutorial [EASY] ✅
2023-06-23T00:00:00+00:00
My NordVPN Review | Is it the Ultimate VPN for 2023?
2023-09-15T00:00:00+00:00

Obsługa urządzeń NordVPN

Dostawca ten obsługuje szeroką gamę urządzeń stacjonarnych i mobilnych. Posiada aplikacje dla systemów Windows 11, macOS, iOS, Android, Linux, Amazon Fire TV i Android TV, a także rozszerzenia do przeglądarek Chrome, Brave, Firefox i Microsoft Edge. Co najlepsze, jedno konto NordVPN umożliwia korzystanie z tej sieci VPN na maksymalnie 6 urządzeniach jednocześnie.

NordVPN supported devices

Aplikacje NordVPN są dość jednolite na różnych platformach, z prostym interfejsem, który jest łatwy w użyciu. Regularnie otrzymują poprawki błędów i aktualizacje, minimalizując ryzyko wykorzystania przez kogoś jakiejkolwiek luki w zabezpieczeniach.

Możesz także ręcznie skonfigurować NordVPN na routerze. Niweluje to limit jednoczesnych połączeń i pozwala chronić urządzenia bez aplikacji VPN, takie jak Apple TV lub Roku. Następnie masz funkcję SmartPlay, która łączy możliwości odblokowywania Smart DNS z szyfrowaniem. W ten sposób możesz podłączyć różne inteligentne telewizory i konsole do gier.

Aplikacje desktopowe: Windows

Po uruchomieniu aplikacji Windows zobaczysz mapę świata z lokalizacjami serwerów. Możesz ręcznie wybrać kraj, z którym chcesz się połączyć lub kliknąć przycisk szybkiego połączenia w lewym górnym rogu.

NordVPN new app UI

Niektóre kraje mają nawet opcję wyszukiwania serwerów na poziomie miasta, a mapa zawiera znaczniki dla poszczególnych miast. Jest to świetne rozwiązanie, gdy masz do czynienia z dużymi krajami, takimi jak USA czy Australia, ponieważ połączenie z Nowym Jorkiem zamiast Los Angeles może mieć zauważalny wpływ na twoją szybkość i opóźnienia.

Przejdźmy teraz do szczegółów, które oferuje aplikacja NordVPN dla Windows.

  • Przełączanie serwerów. Aplikacja NordVPN umożliwia płynne przełączanie serwerów poprzez kliknięcie innego punktu lokalizacji, w przeciwieństwie do wielu innych dostawców.
  • Opcja pauzy. Przydatna, gdy musisz przerwać korzystanie z VPN na krótki czas. Możesz wstrzymać na 5, 30 lub 60 minut, po czym VPN połączy się ponownie, jeśli zapomnisz zrobić to samodzielnie.
  • Specjalistyczne serwery. Przewiń pasek boczny wyboru kraju po lewej stronie, a szybko znajdziesz serwery dostosowane do różnych potrzeb. W aplikacji dla systemu Windows dostępne są obecnie dedykowane IP, Double VPN, Onion Over VPN i P2P.

W lewym dolnym rogu ekranu zobaczysz koło zębate menu Ustawienia, w którym możesz kontrolować wszystkie funkcje bezpieczeństwa, powiadomienia, ustawienia automatycznego łączenia i inne. Radzę ci przejrzeć te ustawienia, ponieważ niektóre ustawienia domyślne nie są idealne dla maksymalnego bezpieczeństwa.

Na przykład możesz chcieć automatycznie włączyć NordVPN podczas korzystania z publicznej sieci Wi-Fi. Możesz też wybrać zaufane sieci Wi-Fi, które zablokują automatyczne łączenie.

Inne godne uwagi elementy menu Ustawienia to:

  • Połączenie. Tutaj możesz ustawić niestandardowy adres serwera DNS, zmienić protokoły tunelowania i włączyć lub wyłączyć Niewidoczność w sieci LAN.
  • Podzielone tunelowanie. Ta funkcja jest przydatna, jeśli chcesz wysłać ruch jednej aplikacji przez VPN, zachowując wszystko inne bez zmian. W pewnym sensie użytkownicy mogą cieszyć się tym, co najlepsze z obu światów, zabezpieczając część ruchu i jednocześnie mogąc przeglądać lokalne strony internetowe.

Dostępne protokoły tunelowania to NordLynx i OpenVPN TCP/UDP. Dodatkowo, zaciemnione serwery NordVPN działają tylko z OpenVPN (TCP).

Aplikacje desktopowe: macOS

NordVPN ma w rzeczywistości dwie aplikacje na macOS. Chociaż obie oferują te same podstawowe funkcje, różnią się od siebie również pod kilkoma względami.

NordVPN App Store app version

Wersja App Store, na zdjęciu powyżej, wymaga oprogramowania układowego w wersji 10.12 lub nowszej. Jest dostarczana z protokołami NordLynx i OpenVPN TCP/UDP i ma wyłącznik awaryjny na poziomie połączenia, którego nie można wyłączyć. Jedynymi specjalnymi serwerami dostępnymi tutaj są serwery P2P, a aplikacja nadal oferuje CyberSec.

NordVPN sideload app version

Wersja sideload, na zdjęciu powyżej, jest dostępna na stronie internetowej NordVPN. Działa z macOS 10.10 i 10.11, ale oferuje tylko OpenVPN TCP/UDP. Ta aplikacja ma jednak więcej funkcji:

  • Niestandardowe serwery DNS
  • Wyłącznik awaryjny na poziomie aplikacji (możesz dodać określone aplikacje)
  • CyberSec + Threat Protection (jeśli chcesz korzystać z jednego lub drugiego)
  • Serwery specjalne: Dedykowane IP, Double VPN, Obfuscated, Onion Over VPN i P2P

Aplikacje NordVPN dla komputerów Mac i Windows mają dość podobny interfejs i zestaw funkcji. Obie oferują szyfrowanie AES-256, pakiet funkcji Threat Protection, wyłącznik awaryjny itp. Niemniej jednak, dzielone tunelowanie jest niedostępne na macOS.

Obie wersje na komputery Mac mają również nową funkcję o nazwie Presets. Umożliwia ona tworzenie skrótów do ulubionych aplikacji i witryn, które uruchamiasz po włączeniu VPN. Możesz wybrać serwer, protokół, poziom ochrony i do 6 linków dla każdego ustawienia wstępnego.

Aplikacja komputerowa: Linux

Konfiguracja NordVPN dla systemu Linux wymaga nieco więcej pracy, co jest typowe dla klientów Linux. Chociaż nie ma graficznego interfejsu użytkownika (GUI) wersji Mac i Windows, oferuje te same funkcje. Najtrudniejsze jest to, że musisz zrobić wszystko za pomocą linii poleceń za pośrednictwem terminala.

NordVPN Linux commands

Aplikacja NordVPN Linux zawiera:

  • Protokół NordLynx wraz z OpenVPN TCP/UDP
  • Funkcję automatycznego łączenia
  • Pakiet CyberSec do ochrony sieci
  • Automatyczny wyłącznik awaryjny
  • Niestandardowy DNS
  • Threat Protection Lite
  • Autosugestię, która wyświetla odpowiednie sugestie podczas wpisywania poleceń

Możesz zainstalować pakiety .rep lub .deb na większości dystrybucji Linuksa, takich jak Debian, openSUSE czy Fedora. Dostępny jest również stworzony przez społeczność port dla Arch Linux. Ponadto na stronie internetowej NordVPN znajdziesz przewodniki instalacji i instrukcje dotyczące ręcznych połączeń OpenVPN i IKEv2.

Aplikacje mobilne: Android

Aplikacja NordVPN na Androida jest całkiem solidna i zapewnia wiele korzyści, których potrzebujesz do ochrony w podróży. W rzeczywistości posunąłbym się nawet do stwierdzenia, że doświadczenie mobilne jest dość zbliżone do tego na komputerze. Znajdziesz tu większość funkcji dostępnych w systemach Windows i Mac, a także kilka unikalnych opcji.

NordVPN connected on Android

Dodatkowo, nie będziesz mieć problemów z nawigacją po interfejsie użytkownika, ponieważ jest on podobny do wersji desktopowej. Połowę ekranu zajmuje mapa świata, którą możesz rozszerzyć w celu łatwiejszej nawigacji. Alternatywnie możesz ją zmniejszyć i przewijać listę krajów oraz opcje serwerów specjalnych. Nic dziwnego, że możesz pominąć to wszystko i kliknąć przycisk Szybkie połączenie, aby NordVPN wybrał najbardziej optymalną opcję serwera dla twojej obecnej sytuacji.

Kluczowe funkcje są podzielone między cztery trafnie nazwane zakładki na dole – Strona główna, Meshnet, Powiadomienia i Profil. Jak sama nazwa wskazuje, Strona główna to główny ekran, na którym klienci wybierają preferowane lokalizacje serwerów i włączają połączenie VPN.

Aplikacja mobilna: iOS

Zgodnie z tradycją, aplikacja na iOS znacznie różni się od wersji na Androida pod względem ogólnych funkcji. W poniższej tabeli znajdziesz podsumowanie najważniejszych różnic.

CechyAndroidiOS
Wyłącznik awaryjnyMusisz włączyć go ręcznie, wybierając opcję Always-on VPN.Zintegrowany
Automatyczne połączenieZawsze, w sieciach Wi-Fi i Ethernet, w sieciach komórkowychZawsze, w sieciach Wi-Fi
Serwery specjalneP2P, Onion Over VPN, Double VPNP2P, Double VPN
ProtokołyNordLynx, OpenVPN TCP/UDPNordLynx, OpenVPN TCP/UDP
Dzielone tunelowanieTakNie
Ochrona przed podsłuchemTakNie
Skróty SiriNieTak

Jak widzisz, użytkownicy iPhone’a i iPada będą mieli łatwiejszy czas na włączenie wyłącznika awaryjnego, ponieważ jest on zintegrowany z aplikacją. Ponadto mają obsługę skrótów Siri. Jednak brak serwerów Onion over VPN, dzielonego tunelowania i ochrony przed tapjackingiem może być dość szkodliwy w określonych scenariuszach. W przeciwnym razie ogólny interfejs użytkownika i wrażenia są podobne do innych systemów operacyjnych.

Przeglądarki internetowe: Chrome, Brave, Firefox i Edge

NordVPN oferuje rozszerzenia do przeglądarek Chrome, Firefox i Edge. Są to serwery proxy, które pomogą ci zmienić adres IP, chronić komunikację oraz blokować reklamy i elementy śledzące. Dodatki do przeglądarki są niezwykle wygodne, gdy chcesz szybko korzystać z VPN na urządzeniu innej osoby bez instalowania aplikacji.

W przeciwieństwie do aplikacji NordVPN na komputery i urządzenia mobilne, rozszerzenia przeglądarek Chrome, Firefox i Edge nie mają mapy serwerów. Jeśli nie chcesz korzystać z Quick Connect, możesz skorzystać z listy krajów A-Z lub wyszukać właściwy. Ponadto zobaczysz swoje ostatnie połączenia, dzięki czemu możesz połączyć się ponownie za pomocą jednego kliknięcia.

Niektórzy dostawcy VPN oferują bezpłatne rozszerzenia przeglądarki, które są bardziej chwytem marketingowym. Zwykle zapewniają one tylko kilka lokalizacji i żadnych dodatkowych funkcji, takich jak blokady złośliwego oprogramowania. W tym przypadku jest inaczej – rozszerzenie NordVPN dla przeglądarek Edge, Firefox i Chrome zawiera pełną listę serwerów, Threat Protection Lite i blokadę WebRTC.

Kolejną ciekawą funkcją dodatków do przeglądarki NordVPN jest dzielone tunelowanie. Pozwala ona wybrać, które strony internetowe będą korzystać z połączenia proxy, a które będą ładowane bez użycia rozszerzenia. Jest to szczególnie wygodne, jeśli chcesz przeglądać dwie różne wersje tej samej strony internetowej w celu porównania cen.

Jak każde rozszerzenie, dodatek proxy NordVPN chroni tylko twoje wysiłki związane z przeglądaniem. Jeśli chcesz bezpiecznie torrentować lub grać w gry wideo bez ryzyka ataku DDoS, skorzystaj z jednej z aplikacji desktopowych lub mobilnych. Możesz pobrać rozszerzenie ze sklepu Chrome Web Store, strony z dodatkami do przeglądarki Firefox i strony z dodatkami do przeglądarki Microsoft Edge lub znaleźć je na stronie NordVPN z rozszerzeniami proxy.

Jakie inne platformy obsługuje NordVPN?

Ta sieć VPN ma aplikację dla urządzeń Android TV. Dlatego też, jeśli twój smart TV używa Androida jako systemu operacyjnego, możesz korzystać z usługi VPN i jej niestandardowego serwera DNS. Istnieje również aplikacja dla Amazon Fire TV i Fire Stick. Oto samouczek, jak zainstalować NordVPN na urządzeniu Amazon Fire.

NordVPN other compatible devices

Podczas gdy niektórzy dostawcy oferują narzędzie Smart DNS do łączenia inteligentnych telewizorów, konsol do gier i podobnych urządzeń bez szyfrowania ich ruchu, NordVPN wybrał inną ścieżkę. Łącząc VPN i Smart DNS, stworzyli SmartPlay – narzędzie, które odblokowuje treści i jednocześnie zapewnia ci bezpieczeństwo.

Możesz ręcznie skonfigurować NordVPN na większości routerów. Większość oprogramowania sprzętowego obsługuje darmowego klienta OpenVPN, ale niektóre używają tunelu IKEv2. Dodatkowo, jeśli posiadasz serwer NAS Synology, QNAP, AsusTor lub Western Digital MyCloud, istnieje duże prawdopodobieństwo, że będzie on również działał.

Usługa ta działa również z oprogramowaniem open-source OpenVPN. Oczywiście oznacza to, że nie będziesz mógł korzystać z żadnego innego protokołu tunelowania, a szkoda, biorąc pod uwagę szybkość NordLynx. Wreszcie, chociaż NordVPN nie ma aplikacji dla Kodi, działa świetnie z tym odtwarzaczem multimedialnym.

Obsługa klienta NordVPN

NordVPN ma doskonałą obsługę klienta, która szybko odpowie na wszelkie pytania związane z VPN, jakie możesz mieć. Co najważniejsze, dostawca oferuje wiele opcji komunikacji, aby zaspokoić różne potrzeby i preferencje klientów.

Opcja obsługi klientaDostępność
Czat na żywo 24/7
E-mail
Chatbot
Często zadawane pytania i pisemne przewodniki
Linia telefoniczna

Bezdyskusyjnie najlepszym sposobem uzyskania pomocy jest czat na żywo 24/7. Pozwala on klientom wyjaśnić problem we własnym tempie, jednocześnie szybko uzyskując odpowiedzi od ekspertów. Przetestowaliśmy agentów obsługi klienta NordVPN pod tym względem i stwierdziliśmy, że wyniki są zadowalające.

Ważne jest, aby pamiętać, że chatbot wita cię przy pierwszej wizycie na stronie pomocy NordVPN. Ułatwia to przeszukiwanie zbioru pisemnych przewodników, które mogą być istotne dla twojego problemu. Oczywiście, jeśli nie możesz znaleźć rozwiązania z jego pomocą, możesz poprosić o połączenie z przedstawicielem firmy. A jeśli agent nie będzie w stanie rozwiązać twojego problemu podczas sesji czatu, otrzymasz dalsze wiadomości za pośrednictwem poczty elektronicznej.

Jedyną wadą jest to, że NordVPN nie oferuje telefonicznej obsługi klienta. Nie jest to jednak szokujące, ponieważ taka praktyka jest rzadkością w branży VPN, ale nie jest całkowicie niespotykana. W każdym razie nie będziesz pozostawiony samemu sobie, gdy napotkasz problemy podczas korzystania z NordVPN.

Wnioski

NordVPN jest wiodącym dostawcą VPN, ponieważ gwarantuje najwyższą jakość w praktycznie każdej kategorii. Weteran branży spędził lata na ulepszaniu różnych aspektów swojego produktu metodą prób i błędów. Dla przykładu, sieć radzi sobie wyjątkowo dobrze z odblokowywaniem treści, omijaniem cenzury i zapewnianiem użytkownikom pełnej anonimowości.

W tym samym czasie usługa opracowała najnowocześniejsze autorskie funkcje, takie jak NordLynx i Meshnet, zapewniające niezwykłe korzyści, których nie może zaoferować żadna inna usługa VPN.

Co najlepsze, NordVPN jest dość przystępny cenowo, biorąc pod uwagę wiele korzyści, jakie przynosi. VPN oferuje nawet sceptykom długą, 30-dniową gwarancję zwrotu pieniędzy i 7-dniowy bezpłatny okres próbny. Nie wahaj się więc wypróbować najlepszej sieci VPN na rynku i zobacz, jak wygląda szczytowa wydajność.


Możesz także chcieć przeczytać:
NordVPN vs PIA
NordVPN vs AtlasVPN
NordVPN vs Proton VPN
ExpressVPN vs NordVPN
NordVPN się nie łączy


FAQ

Czy NordVPN jest nadal godny zaufania?

Tak, NordVPN jest godny zaufania i bezpieczny w użyciu. NordVPN unowocześnił swoją infrastrukturę o najnowsze technologie, dzięki czemu jest jedną z najbezpieczniejszych dostępnych sieci VPN. Ponadto imponujący zestaw funkcji chroni przed szeroką gamą zagrożeń internetowych. Wreszcie, poufność jest gwarantowana podczas rejestracji przy użyciu różnych anonimowych metod płatności.

Czy NordVPN działa z Netflixem?

Tak, NordVPN działae z Netflixem i z łatwością zmienia twój region, by odblokować ekskluzywne zagraniczne filmy i programy telewizyjne. Usługa oferuje około 6300 serwerów w ponad 111 krajach, umożliwiając dostęp do szerokiej gamy filmów. Co więcej, zapewnia streaming bez opóźnień dzięki niesamowicie szybkiemu protokołowi tunelowania NordLynx.

Ile kosztuje NordVPN miesięcznie?

Cena NordVPN waha się od $12.99/miesiąc do zaledwie $3.09/miesiąc, jeśli kupisz dwuletni plan przy użyciu kodu kuponu NordVPN. Ostatecznie cena zależy od wybranego planu (Standard, Plus, Complete) i czasu trwania subskrypcji (miesięcznej, rocznej, dwuletniej).

Jak bezpieczny jest NordVPN?

NordVPN jest wysoce bezpieczny ze względu na bogactwo najwyższej klasy środków bezpieczeństwa. Usługa szyfruje połączenia za pomocą nieprzeniknionego szyfru AES-256 i zapobiega wyciekom za pomocą dwóch wyłączników awaryjnych. Co więcej, klienci są chronieni przed reklamami i złośliwym oprogramowaniem dzięki unikalnej funkcji Threat Protection. Dodatkowo, usługa była wielokrotnie audytowana pod kątem luk w zabezpieczeniach.

Czy NordVPN jest legalny?

Tak, NordVPN jest legalną i wartościową usługą VPN. Znajduje się w szanującej prywatność Panamie, aby zapewnić pełną anonimowość klientów. Oferuje również niezależnie kontrolowaną politykę zerowych logów dla dodatkowej niezawodności. Co najważniejsze, użytkownicy zyskują imponujący arsenał bezpieczeństwa bez płacenia fortuny za usługę.

Czy NordVPN jest lepszy niż ExpressVPN?

Nasze badania pokazują, że NordVPN jest lepszy niż ExpressVPN. Jest znacznie tańszy i oferuje więcej pod względem wydajności, osiągając jedne z najszybszych prędkości w branży.

Czy warto pobrać NordVPN?

Tak, NordVPN jest tego wart, zwłaszcza teraz z 74% zniżką. Otrzymujesz najlepsze prędkości w branży dzięki NordLynx, rozległą flotę serwerów, aby połączyć się z dowolnym krajem, którego potrzebujesz, aby uzyskać doskonałe wrażenia z przesyłania strumieniowego, oraz wiele solidnych narzędzi zapewniających anonimowość i bezpieczeństwo w dowolnym miejscu.

Czy istnieje lepsza sieć VPN niż NordVPN?

Nie, według naszych badań NordVPN jest ogólnie najlepszą siecią VPN. Ceny subskrypcji są przystępne, a nawet wiążą się z dodatkowymi korzyściami, jeśli możesz zapłacić więcej. Tymczasem wiodące w branży prędkości połączeń są realizowane za pomocą zastrzeżonego protokołu tunelowania NordLynx. Wreszcie, bezpieczeństwo i prywatność są objęte imponującym arsenałem funkcji.

 9.8 / 10
Wynik całkowity
$3.09 / miesiąc
Minimalna cena
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy No comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Jump to section
Pobierz NordVPN
Thanks for your opinion!
Your comment will be checked for spam and approved as soon as possible.
NordVPN review
NordVPN
9.8 / 10
Dostępne aplikacje:
windows macos ios appletv android androidtv linux firetv chrome firefox edge
Pobierz NordVPN